Nya Grills Gård

Vår familj består av Sanna, Peter samt våra döttrar Freja och Cornelia. Vi har en stor, härlig tomt på Värmdö sedan några år tillbaka där vi planerar att bygga vårt drömhus. Här tänkte vi skriva om vårt kommande byggprojekt, både för att vi själva ska kunna blicka tillbaka när vi sitter där på verandan och sippar på varsitt glas rosé, men även för släkt och vänner att kunna läsa om hur det går för oss!

Husstommen rest

Publicerad 2015-01-28 21:49:00 i Allmänt, byggahus,

Livet har rullat på i raketfart här ett tag och bloggen har fått vila lite. Efter senaste inlägget har huskroppen monterats upp. Det skedde på 2-3 dagar och det har varit fantastiskt att få se drömmen komma på plats fysiskt. Jag har försökt visualisera det uppbyggda huset miljoner gånger, men det blev ändå en total chock att få se det uppbyggt för första gången. Magisk känsla! 
 
Vi har tagit i lite när det gäller storleken på huset, både för att tomten tillåter det men också för att vi inte vill komma på om fem år att vi byggde för litet. När enbart grunden och därefter källarväggarna var på plats såg det så litet ut...men när vi körde in på infarten första gången efter uppmonteringen höll vi båda på att tappa andan för att det såg så ofantligt stort ut! Helt omöjligt att föreställa sig.
 
Vi älskar det så klart, det är ju i stora drag vi som designat både insida och utsida även om vi haft ett inspirationshus som utgångspunkt en gång i tiden. I dagsläget finns det bara ett hus som ser ut exakt som detta och det är vårt! 
 
Nu byggs det hela veckorna, men än så länge är det mycket som inte "märks" för den oinsatte. Ser fram emot när taket är helt klart och när alla innerväggar kommer på plats, så att man verkligen kan gå omkring och känna in rummen. Vi klättrade upp på övervåningen förra helgen och kikade lite, vi kommer att få en härlig utsikt från vårt sovrum och balkongen uppe. Där hoppas jag kunna njuta av många sommarkvällar framöver!
 
Från infarten på tomten
 
Husets framsida. Det lilla röda huset kommer att flyttas så klart. 
 
Från ena kortsidan. Garage i källaren. 
 
Baksidan av huset med utsikt mot havet. 
 
/Sanna
 
 

Dags före husleverans

Publicerad 2015-01-13 08:03:00 i Allmänt, byggahus,

Jag hade fått tydliga och inte bara instruktioner utan order om att backen upp till tomten skulle vara sandad och saltad så att lastbilarna skulle kunna ta sig upp och inte fastna. I bästa fall kunde det kosta 3000kr/h för stillastående lastbilar i väntan på plogbil som fixar till det. I värsta fall fastnar lastbilen och kör i diket. Det vill jag inte ens tänka på vad det skulle kosta eller hur man skulle lösa över huvud taget. Brr.

Det gjorde att jag åkte ut till tomten vid 10-tiden i söndags. Köpte 200kg salt på vägen och började salta backen med min gräsmattegödsel…vagn eller vad det kan heta. Ni vet en liten låda som man drar fram för sig med gödsel eller gräsfrön, nu blev det vägsalt. Funkade utmärkt.  Jag började med att salta med 50kg, typ 10 vändor upp och ner. Lät det verka i 2h och började sen med en spade att skrapa asfalten precis som om det vore en frostig bilruta. När jag fått bort allt löst vad det dags att göra samma sak igen. Klockan hade passerat 20-tiden på söndagkvällen när jag står där och skrapar och det dyker upp en lastbil med loggan av Sävsjö Transport på sidan. I ren glädje släpper jag spaden och springer mot bilen med armarna i luften. När chauffören öppnar dörren säger jag ”ni är efterlängtade” var på han förvånat svarar ”jasså” och undrade säkert vem jag var. Jag förklarade snabbt det och att vi skulle ta min bil för att åka runt och leta omlastningsplatser eftersom att lastbilen med släp inte skulle ta sig upp.

När jag kom tillbaka från vår ca halvtimmes biltur hade saltet verkat ytterligare och det gick utmärkt att få bort det sista. Nu låg det hård packad snö som var glashal framför backen och efter min tomt på gatan. Däremellan var det barmark som jag nu skulle sandade ordentligt. Jag tömde 2 st gröna sandlådor så att det inte skulle finnas några tvivel om att lastbilarna skulle komma upp om det frös till eller började snöa under natten.

Morgonendagen efter var jag som en pojke på julafton eller när man fyllde år när man var liten. Konstigt att uppleva en sådan känsla i vuxen ålder.

Lastbilarna kom på löpande band och det blev 8 totalt första byggdagen. Här kommer lite bilder från det.

Plattan upplyst i väntan på lastbilarna

 Första lastbilen på plats, andra på väg att backa in på tomten
Mitt namn på husblocken, underbar känsla!!!
Ett hörn på gräsmattan måste bort för att kranbilen ska komma tillräckligt nära
 
Dubbla kranbilar för att hinna och inte låta lastbilarna stå och vänta förlänge
 
Ena sidan klar på entrevåningen
 
 
 
 

/Peter

Del 3 Där allting började...

Publicerad 2015-01-01 14:31:39 i Allmänt,

Nu är det bara 12 dagar kvar tills att huset kommer.  

När jag och Freja var på tomten två helger före jul för att kika hur det gick och för att leka lite, slogs jag av känslan av att det lilla huset vi i familjen tillbringat stora delar av de senaste årens helger och ledigheter i bara kommer fylla sitt syfte för oss i 6 månader till. Sen kommer det förmodligen att ge oss andra användningsområden, gäststuga, uthyrningshus eller något annat.

Efter det definitiva beskedet om att den lilla söta huvudbyggnaden inte gick att göra något åt blev det en paus i arbetet och en naturlig paus från att besöka gården också, eftersom att den låg begravd under 1 meter snö i början av april.

Jag älskade verkligen att bara åka dit och vara och blev på lite dåligt humör när jag var tvungen att åka därifrån. Det var bla en bidragande faktor till att vi bestämde oss att renovera det minsta huset med en köksdel och badrum. Hus och hus, det va ett fd förråd snarare.

Jag började jaga hantverkare i kontaktnätet och det ena ledde till det andra. Två veckor senare var första patrullen på plats och skulle gräva ner avlopp och vatten till det huset vi skulle renovera och för säkerhetsskull till en gäststuga till om vi fick för oss att göra något av den, eller stycka av tomten som var min långsiktiga plan. Grävkillen tog en dag på sig att gräva en 72 lång och 1,5 djup fåra som  avlopp och vatten skulle ner i. Jag och rörmokaren, som var en hockeypolare, slet fram till ett på natten för att få allt i rätt fall mm. Sju på morgonen kom krävkillen igen och grävde igen allt. På 36 timmar var allt klart. Sjukt smidigt.

Snickaren, en annan hockeypolare, hade varit på plats och kikat på jobbet. I hans värld var det inga konstigheter; isolera taket och väggarna, i med en dörr och byta fönster och in med ett ikea-kök så var biffen klar. I mitten på maj lovade han att vara klar till midsommar. I augusti var fortfarande bara innertaket påbörjat. Jag tröttnade och ringde polackerna som renoverade hälften av alla kollegors hem. De kunde sätta igång direkt och det skulle bara ta två veckor. Kändes som jag hört den förut, men efter 10 dagars non-stop arbete var det klara och de frågade om jag ville ha utsidan fixad också. För 7000 kr skulle de byta fasad, måla den och lägga nytt undertak och tvätta tegelpannorna. Det tog 7 dagar till men blev kanon bra och billigt.

Här är en före och efterbild på fasaden.

 /Peter
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela