Nya Grills Gård

Vår familj består av Sanna, Peter samt våra döttrar Freja och Cornelia. Vi har en stor, härlig tomt på Värmdö sedan några år tillbaka där vi planerar att bygga vårt drömhus. Här tänkte vi skriva om vårt kommande byggprojekt, både för att vi själva ska kunna blicka tillbaka när vi sitter där på verandan och sippar på varsitt glas rosé, men även för släkt och vänner att kunna läsa om hur det går för oss!

Klart för gjutning

Publicerad 2014-11-26 11:11:00 i Allmänt,

I helgen var vi ute och kollade in vad som hänt sedan sist. Nu har det förberetts för vatten/avlopp mm samt lagts på isolering där huset kommer att byggas (ni får ursäkta mitt extremt dåliga fackspråk!). Man ser tydligt husformen nu och vi vandrade runt och "kände in" rummen.  Jag och Peter hade helt olika fokus när vi gick runt i de olika "rummen". Peter var i källaren och tänkte garage, kommande bastu/relax osv och jag var enbart i kök, vardagsrum och sovrum :-)
 
 
Nu får vi även äntligen en konkret känsla för placeringen av huset. Vi har ägnat timmar åt att få den perfekta placeringen och ändrat grader hit och dit. Vi har lyxen att det blir fyra användbara sidor på huset så vi har försökt hitta det perfekta läget med hänsyn till morgon/förmiddagssol, eftermiddags/kvällssol samt rätt utsikt över vattnet.Det går ju liksom inte att ändra sen, så nu håller jag tummarna för att detta blir optimalt.
 
Jag vill passa på att skicka en eloge och ett stort hjärta till min kära pappa som är vårt stora stöd i detta projekt. Han har med sin långa erfarenhet från bygg- och entreprenadbranschen hjälpt oss hela vägen med avtal och förhandlingar, flugit ner från Umeå för att vara med på viktiga möten osv. Senast i fredags satt vi hela förmiddagen på ett superviktigt möte där han hjälpte oss att reda ut en del. Tack snälla, snälla pappa för att du hjälper oss med detta! <3 
 
Imorgon torsdag börjar de gjuta grunden. 
 
/Sanna
 
 
 
 

Alla dessa val!

Publicerad 2014-11-21 22:47:00 i Allmänt, byggahus,

Det här inlägget är skrivet till mina inredningsintresserade vänner. Både för att jag vet att ni är intresserade men också för att ni är ungefär lika veliga som mig och därför förstår precis vad jag går igenom. Några av er känner sig mer träffade och det är er jag menar :-)
 
Ni som känner mig väl vet att VAL och FATTA BESLUT inte är min starkaste sida privat. Jag kan vela i en oändlighet över onödiga saker. Tänk er in i situationen att välja allt, allt, allt till en villa och valen du gör är permanenta, kostar mycket och kan inte förändras på bra länge. Det är å ena sidan fantastiskt roligt och en unik möjlighet, men för veliga mig även en mardröm :-) Det handlar inte om att det inte finns alternativ utan om att det finns såååå enormt många fantastiska alternativ.
 
Här kommer lite bilder på val som är eller är på väg att bli gjorda.
 
Ett ekplankgolv har varit det enda alternativet för oss, men det finns så många varianter! Detta beslut tog väldigt lång tid eftersom det sätter så stor prägel på huset. Valet föll till slut på nedan golv som vi tror ger en behaglig, mjuk och hemtrevlig känsla.
 
 I hallen ska vi ha ett mer praktiskt golv och jag har förälskat mig lite i detta betonggolv som jag hittade på nätet. Tror det blir det!
 
Badrummen är vi inte färdiga med på långa vägar men just nu lutar det åt att alla badrummen får grå/vitrutiga golv enligt nedan och väggkakel liknande bilden med det svart/vitrutiga golvet. 
 
Kök har jag nämnt tidigare och det finns inga klockrena bilder att visa men detta är en av alla inspirationsbilderna vi haft. 
 
En sån här kakelugn med lucka i mässing kommer vi att ha i matsalen. Tanken var att den och en öppen spis i vardagsrummet skulle vara klart när vi flyttar in, men just nu är det på "on-hold" listan pga att allt annat dragit iväg liiiiiite mer än enligt plan. Ser fram emot mysiga middagar där sen med vänner!
 
Många, många val återstår ännu, kanske är jag ett beslutsproffs när detta är över!?!
Nytt datum för husleveransen har vi förresten fått också. Den 12 januari kommer den, en 24 meter lång lastbil med halva vårt hus i bagaget, andra halvan kommer dagen efter. På 36 timmar kommer hela huset att vara rest, helt overkligt!
 
/Sanna

...forts Där allt började...

Publicerad 2014-11-16 21:45:20 i Allmänt,

Tillträde till tomten fick jag 1 oktober 2009. Det dröjde ett tag efter kontraktskrivningen pga att tomten var så stor. Kommunen hade förköpsrätt och det skulle ta 3 månader för dem att överlägga om de vill utnyttja den. På tillträdesdagen skulle jag möta upp säljaren som tagit med sig två polacker och en container för att tömma allt i alla små hus. Eftersom mitt besök på tomten blev minst sagt hastigt pga. den skräckinjagade hyresgästen så hade jag inte varit inne i alla hus, rättare sagt inget.

Entusiastiskt skulle jag nu för första gången få se hur det såg ut. Efter lite chittchatt med säljaren började jag min rundvandring.  När jag öppnade dörren till det första huset slogs jag av att det var varmt där inne, men jag hann inte tänka så mycket mer på det för plötsligt rörde det sig i sängen som stod i ett hörn. En snubbe som bröt på franska tittade upp och frågade vem jag var? Jag förklarade att jag hade köpt stället och att det var överlämning i dag. ”Jaha var det i dag” fick jag till svar.  När jag tittar mig om kring i det 26 kvm stora huset inser jag att han inte kommer att vara utflyttad i eftermiddag, det stod nämligen två pianon där också. I stallet i ladan fanns även en slaktad bilverkstad som den skräckinjagade hyresgästen skulle ha flyttat. Ingen bra start. Det gjorde heller inte saken bättre att det snöade 1 meter i november så chansen att de skulle få bort sina grejer var helt borta. Jag fick det utlovade straffbeloppet för att fastigheten inte var tom i tid och den skräckinjagande hyresgästen blev trevlig och vädjade om att få hämta sin slaktade bilverkstad till våren, vilket han även gjorde. Pianona fick jag själv köra till tippen efter att ingen hade svarat på mina ”kom och hämta” annonser på blocket.

Trots att jag var singel under hösten hade jag ständigt människor omkring mig, så gården blev min ensamtid. Som vanligt när jag gör saker utmanar jag mig själv mer än nödvändigt. Jag hade en ny tjänst på jobbet som jag självklart skulle prestera på, bättre än alla andra. Jag spelade hockey i ett div 4 gäng vilket betyder sämsta tänkbara träningstider. Jag hängde ute på krogen både fredag och lördag med det eviga hoppet om att det är ikväll jag kommer träffa henne med stort H. Jag var ofta ute även en kväll i veckan på något medieevent där det skulle representeras och hälsas på rätt folk.  Men däremellan fann jag en harmonisk tillvaro i att börja undersöka huvudbyggnaden på gården, om det skulle finnas möjlighet till en renovering och kanske en restaurering för att återskapa Grosshandlar Grills helgnöje. Reaktionen när jag visade gården för min mamma första gången var ”Nej Nej Nej vad har du gjort” och mina polare bet ihop och har nu i efterhand berättat att det tänkte ” det är tur att han har tjockt pannben.

Efter nästan 200 nedlagda timmar (majoriteten av dem ensam) de lediga vardagkvällar jag hade, men även tillsammans med underbara polare som ställde upp på en, som de tyckte, galen polare och min mamma som nästan 70 år gammal glömt sin ålder och slet minst lika hårt som jag, (det är väl det där med hur långt äpplet faller från trädet :-)) insåg jag att huset var i för dåligt skick för att göra något åt. Flera sakkunniga gav samma dom :-(. Forts…

/Peter

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela